Pengajian Am

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia

Trial 2009

Soalan Percubaan 2009, klik di sini

31 Responses to “Trial 2009”

  1. lyana said

    sy da mslh dgn paper ni…dh bnyk kali gagal…thn ni sy da stpm..pls help me…

    • Cikgu Awang said

      adik Lyana….. adik cuba lihat bahagian mana adik menghadapi masalah. kemudian banyakkan sesi perjumpaan/perbincangan dengan guru. Bentuk kumpulan belajar (study group) di kalangan pelajar bijak. Percayalah tiada yang mustahil dalam hidup ini. Selamat berjaya.

  2. cikgu lipis said

    assalamualaikum….
    nak tanya jer….saya pun cikgu PA jugak…cuma saya confius skit….carta pai berbanding dalaman termasuk dalam syllabus ker?

    • Cikgu Awang said

      wsalam cikgu ….
      Setahu saya cikgu…. semua bentuk carta pai termasuk dalam sukatan, cuma penumpuan yang diberikan berbeza. Kebanyakan cikgu menumpukan kepada carta pai yang selalu di soal dalam stpm. Tapi kita juga harus mengajar lebih daripada apa yang tercatat dalam sukatan.
      wsalam

      • Cikgu Sham Terengganu said

        Assalamualaikum & salam sejahtera.

        Carta pai berbanding adalah media pilihan popular yang sering disoal dalam bahagian C ( sehingga STPM 2004) dan bahagian D (mulai STPM 2005).

  3. nurul iman said

    salam cikgu,
    saya pelajar tingkatan 6 atas. tahun ni saya akan berdepan stpm.
    saya menghadapi masalah dengan kertas objektif.
    kertas 2, saya mampu menguasai dengan baik. namun begitu, saya bermasalah di kertas 1. masih gagal ingat fakta2. cikgu, ada bab2 yang perlu saya beri perhatian ? agar ini dapat mengecilkan skop pembelanjaran.

    • Cikgu Awang said

      adik nurul iman….
      skop Kertas 1 PAM adalah luas seperti adik maklum dalam buku rujukan/ pelajari. Dengan masa yang semakin singkat, semua bahagian penting, tetapi adik boleh buat pembelajaran secara selektif iaitu beri tumpuan topik utama seperti bab perlembagaan, sistem pentadbiran, perundangan, kehakiman , dasar dalam dan luar negara. Daripada bab utama ini kecilkan lagi skop kepada subtopik yang utama yang popular dalam soalan stpm. Ini adik boleh lakukan dengan melihat soalan stpm lepas dan soalan ramalan lain.

  4. nora said

    assalamualaikum,
    macam mana sebenarnya nak jawab soalan bahagian C?1 isi perlu 2 huraian atau ada pendekatan lain?

    • Cikgu Awang said

      wsalam…..
      Untuk Bahagian C, perlu mengemukakan 2 isi berserta huraian. untuk setiap isi pelajar perlu buat sekurang-kurangnya 2 huraian. Ini bermakna dalam bentuk 2 ayat ataupun 2 ayat digabung menjadi satu ayat. Yang paling penting, huraian tepat dan padat. Semoga penerangan ini membantu.

  5. nora said

    Salam,ada tak soalan percubaan tahun-tahun lepas atau yang terkini?Di mana saya nak dapatkan soalan sebegini?Masalah yang saya hadapi ialah dalam bahagian esei laras sains.Apa bezanya dengan karangan laras sastera?

    • Cikgu Awang said

      wsaalm adik nora……… untuk soalan tahun lepas adik boleh merujuk Buku Longman, ada menerbitkan siri 6 tahun STPM Pengajian Am

  6. Hassu said

    Hi… I nak tnye psal bab2 p.a. Bleh x ckgu bgi tajuk2 p.a utk i?? I just de internet and klau bleh, i nak cri rujukan kat internet. Xnak bli bku rujukan cuz xnak ggu financial family i. So, bleh ckgu tlg x?? thanx!

    • Cikgu Awang said

      Hassu….
      Bab2 PA (kertas 1) Kenegaraan Malaysia, Perlembagaan, Sistem Pentadbiran Malaysia, Sistem Perundangan Malaysia, Sistem Kehakiman Malaysia, Isu dalam dan Luar negara dan sisu semasa
      Pa2 – esei laras sastera/sains, petikan laras sain/sastera, interpretasi graf, carta, jadual, gambarajah.

  7. star said

    halo…blh bg i bbrp cth soalan kerajaan tempatan kertas 1?i very need it now…

  8. eika said

    asmkum ckgu..sy stdent upper6..sy lmah dlm pa k1..mcm mana nk tgkatkn pngtahuan dlm pa k1 sbb sy pun krg mnat dlm paper ni

  9. shakinah said

    salam.
    cikgu.
    saya tak tahu macam mana nak kenal pasti samada kena buat graf bar, graf garisan ke kalau tengok soalan.
    macam mana nak kenal pasti cikgu?
    sebab dekat soalan takde tulis kan kena buat graf ape ke?
    thx

  10. shakinah said

    salam.
    cikgu. macam mana nak kenal pasti graf apa yang perlu di buat?
    saya ada tanya sebelum ni, tp saya cari balik soalan saya di forum cikgu ni tak jumpa dah.
    heh!
    lagi satu,
    macam mana nak tahu pola bandingan dan alasan sekali dalam 1 perenggan atau alasan di perenggan akhir?

  11. arina farisha said

    salam cikgu… saya pelajar 6 atas dari SMKTM Besut, saya ingin tanya cikgu bagaimana ingin mengingati semua fakta dalam PA1. saya tidak dapat menghafal semua fakta dengan mudah.

    • umiros said

      anda perlu tahu pecahan soalan..ada bahagian boleh ingat kata kunci…selalu bincang dengan kawan..

    • Tham said

      Do more practice!!!
      as they say “practise makes perfect”..
      until now i did almost 1000 questions..
      In my trial, it came out quite a lot and i dont have 2 think i already know the actual answer!

  12. nor izaty said

    salam,sy nie lemah dalam mata pelajaran p.am kertas 2..
    sy xtau la nk study cm ner lgpn exam trial stpm dh start
    cume mata pelajaran nie je yg blum,sy nk mintak tunjuk ajar dri cikgu…

  13. mieza said

    salam cikgu…

    ape soalan spot thun ni?
    sy from kelate…

  14. cemmang said

    salam cgu..
    saya ada masalah untuk mengenal pasti graf yang d minta dalam soalan..
    jd,bagaimana saya boleh kenal pasti graf yang d minta dalam soalan??

  15. cikgu adda said

    assalamualaikum wbk….
    saya guru pa k2, mengajar di perak. kalu blh sya nk soalan trial stpm 2009 dari negeri cikgu….

  16. jepeir said

    Can I have trial questions stpm for Perak and Kedah.
    TQ

  17. mieza said

    smnjak 6 atas,,,
    xpnah dpt P dlm pa,,coz ckg pa2 terlalu ikut skema,,

    krgan pun leh dpt 0/25..

    susah utk sy bersa smgt utk ke U..

    kan,,pa nadi kpd Stpm..

    kalu ckg ada soalan trial smua ngeri utk pa1 & pa2,tlg anta kat my email…

    tq,,,jsa ckg akan dikenang…

  18. sarah said

    saya ada mslh nk jwb soalan krngn laras sains..dan kdg2 xsmpat jwb bhgn d…

  19. jue said

    hai..saya pljr tngktn 6 atas.sy mnghdpi mslh ini terutama dlm kertas 1.banyak bab yang sy kurang faham.sy jg msh tdk mampu nak memahami walaupn sudah bertanya kpd kwn2 dan cikgu.mcm mn sy harus mnylsaikn mslh ini.please help me…

  20. ayue said

    salam cikgu, mc na maw meningkatkan markah dlm soalan bhgian c……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: