Pengajian Am

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia

Buang Bayi : Di siasat mengikut kanun keseksaan

Posted by Cikgu Awang on August 13, 2010

Kes buang bayi disiasat mengikut Kanun Keseksaan: Shahrizat

2010/08/12

KUALA LUMPUR: Kabinet bersetuju kes pembuangan bayi tidak lagi disiasat mengikut Seksyen 31 Akta Kanak-Kanak, sebaliknya mengikut Seksyen 302 dan 304, Kanun Keseksaan. Klik untuk berita lanjut.

Ini bermaksud jika didapati bersalah dalam pembuangan bayi maka individu tersebut akan disiasat sebagai cubaan membunuh atau sekiranya dengan niat sebagai kes bunuh yang boleh di hukum gantung.

Secara peribadi, cikgu sangat bersetuju dengan langkah ini. Mengenakan denda yang amat berat (hukuman gantung) wajar jika kita mengambil kira kewarasan seseorang. Tindakan membuang bayi adalah tindakan yang amat kejam, seperti zaman jahiliah. Tiada alasan yang munasabah seorang bernama manusia sanggup berbuat demikian. Walau bagaimanapun tekanan di saat itu kita sebagai manusia waras tidak dapat menerimanya.

“Terlajak perahu dapat diundur, terlajak perbuatan buruk padahnya”. Oleh itu sesiapa saja (lelaki atau wanita) haruslah memikirkan kesan pada masa hadapan bukannya memikirkan keseronokan yang hanya seketika. Langkah lain yang mungkin boleh diambil oleh masyarakat dan kerajaan adalah :

1. Menyediakan tempat perlindungan kepada wanita yang mengandung tanpa kerelaan atau mengandung kerana perbuatan khianat.

2. Masyarakat bersifat terbuka dengan memberi peluang kepada individu tersebut bukannya memulau atau menghukum mereka.

3. Kerapkan kempen ke akar umbi terutama di sekolah dan remaja lepasan sekolah.

4. Peranan kaunselor haruslah diberi perhatian. Penubuhan pusat khidmat nasihat (diketuai kaunselor) dapat membimbing remaja dari bertindak di luar batasan.

5. Paling utama adalah penerapan nilai murni dan agama. Agama tiang pelindung yang membina benteng manusia daripada melakukan perkara yang dimurkai Allah.

Wassalam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: