Pengajian Am

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia

Insan Kamil

Posted by Cikgu Awang on April 24, 2009

Berita Harian, Jumaat 24 April 2009

Pelajar perlu berusaha jadi insan kamil

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam mengingatkan golongan pelajar supaya berusaha gigih bukan saja untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang aka-demik, malah pada masa sama mengamalkan nilai murni.

Timbalan Perdana Menteri berkata, jika kedua-dua aspek berkenaan dapat digabungkan, ia akan menghasilkan seseorang yang boleh digelar ‘insan kamil’ iaitu mereka yang mempunyai keseimbangan dalam kedua-dua perkara berkenaan.

“Jangan lalai. Beri tumpuan kepada pelajaran. Kalau tidak tahu tanya supaya nanti memperoleh keputusan yang baik dan jadi seorang insan kamil serta timba seberapa banyak ilmu kerana ia tanggungjawab saudara.

“Bukan saja akademik… pelajar perlu beradab, bersopan santun, berpekerti mulia. Inilah teras untuk menjadi negara maju di bawah konsep Satu Malaysia,” katanya kepada 500 pelajar, guru dan kakitangan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Setapak Indah, di sini, semalam.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran meminta pelajar berkenaan bertenang berhubung kejadian tanah mendap yang berlaku di sekolah terbabit kerana ia sebenarnya tidak membabitkan soal keselamatan mereka.

“Saya dan Jabatan Kerja Raya (JKR) bagi jaminan, soal keselamatan, bangunan dan struktur sekolah ini kuat dan kukuh. Tak perlu bimbang, sekolah masih boleh terus digunakan dan kerja penambahbaikan akan dibuat serta-merta,” katanya.

Turut hadir, Menteri Kerja Raya, Datuk Saziman Abu Mansor dan Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk M Saravanan.

Sekolah itu yang dibuka sejak 2001 terus mengalami kejadian retak akibat mendapan membabitkan beberapa bahagian walaupun sudah dibaiki beberapa kali hingga membimbangkan kira-kira 1,400 pelajar, ibu bapa serta guru.

Terdahulu ketika melawat ke Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Ladang Bukit Jalil, Kinrara di sini, Muhyiddin berkata kerajaan memperuntukkan kira-kira RM2 juta untuk membina dan memperbaiki bangunan sekolah itu yang sudah uzur.

Beliau berkata, bangunan baru akan dibina di kawasan berhampiran seluas 0.4 hektar yang dilengkapi dengan kemudahan lengkap termasuk beberapa kelas yang mampu menampung kira-kira 200 murid, makmal komputer, perpustakaan dan padang.

“Dijangka sekolah baru ini akan beroperasi awal 2012, kerja pembinaan selama 18 bulan akan dimulakan sebaik saja kerja kontrak dilaksanakan.

“Sekolah ini sudah uzur, berumur lebih 70 tahun dan mempunyai kira-kira 90 murid yang belajar dalam suasana yang tidak selesa,” katanya yang melahirkan perasaan sedih melihat keadaan sekolah itu dalam lawatan pertamanya ke SJKT di negara ini.

One Response to “Insan Kamil”

  1. suraini said

    boleh bagi saya koleksi soalan percubaan P.Am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: