Pengajian Am

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia

Sukatan pelajaran Pengajian Am STPM

Sukatan pelajaran Pengajian Am STPM. Dapatkan di sini.

sukatan-pelajaran-pengajian-am

60 Responses to “Sukatan pelajaran Pengajian Am STPM”

  1. Sharon said

    ISi-isi :
    Jenayah
    Pelancongan
    memperkasa pertanian
    Kebajikan Pengguna
    alam setitar
    penyakit
    keracunan

    • nina said

      sy sering gagl dlm krts 1..apkh de tips utk skor `A` krts 1???manakala krts 2 pula sy sring gagl mjwb soaln bhgn d iaitu graf..tolgla sy ckg…bln 11 ni sy da nk mghadapi stpm…

  2. ana said

    tolong send gan saya sukatan pelajaran dan rancangan pelajaran tingakatan 6 bagi tahun 2009 coz saya dikehendaki mengajar subjek ni tahun hadapan

  3. shira said

    nk information psl aparteid…cri kt intnet x byk la…
    kt bku pn x byk psl aparteid…
    naik cti nanti kne wt pebentangan..
    mklmt x jmp ag..

  4. kamaruddin ali said

    boleh sy dpt kn p.strategik p.am

  5. rosmawati said

    salam… saya memerlukan pertolongan mengenai subjek untuk stpm… apa yang saya perlukan adalah apakah subjek yang wajib diambil untuk exam stpm ini kerana saya ingin mengambil stpm pada tahun hadapan…saya amat mengharapkan dan menghargai jasa baik tuan.. sekian..

  6. mesejabdul said

    Assalamualaikum. Ahlan wa sahlan. Saya guru baru dipostingkan awal bulan lepas. Tahun hadapan saya dikhendaki untuk mengajar subjek Pengajian Am kertas 2 bahagian esei. Boleh memberikan info untuk mendapatkan sukatan pelajaran dan huraian sukatan pelajaran stpm yang terkini bagi tahun 2009. TQ.

    • Cikgu Awang said

      Waalaikum salam,
      Laman ini memberi peluang kepada guru dan pelajar untuk berkongsi maklumat PAM. Saya akan membantu setakat yang termampu… sekiranya cikgu mempunyai idea/pandangan lain, perkongsian ilmu amatlah dialu-alukan.

  7. sipot said

    cekguuu
    x jmpe mklumat
    psl dasar kepimpinan melalui teladan

  8. ATIQAH ZAKARIA said

    ASSALAMUALAIKUM,saya atiqah.tahun hadapan saya akan memasuki tingkatan 6 atas dan akan menduduki peperiksaan stpm.saya ingin meminta agar disediakan sukatan p.am stpm dan format terbaru kertas stpm dan sukatan target masuk sekian……

  9. cikgu pak mid said

    tolong send kan saya sukatan pelajaran dan rancangan pelajaran tingakatan 6 bagi tahun 2009 coz saya dikehendaki untuk keperluan P & P

    ke : abdhamidh@yahoo.com

  10. AIDA Kedah said

    cikgu cepat2 la masukan ahli2 kabinet yang terbaru….yaa

  11. farra said

    salam..

  12. riffa said

    assalamualaikum ….

    saya adalah bakal calon persendirian STPM 2009. klu boleh ingin memohon tunjuk ajar dan tips peperiksaan memandagkan telah lama saya meninggalkan zaman persekolahan .. nk sambung degree tht’s y tq

  13. nurul said

    salam..terima kasih kerana dengan penerangan yg ditunjukkan,saya lebih memahami apa itu pengajian am.saya harap dapat mengetahui lebih terperinci tentang pengajian am.

  14. nad_eby91 said

    cikgu bley bagi tahu cara b’ksn utk sye m’ulang kaji subject ni…………….sye bce tapi sye x pham pe yg sye cbe phamkn………….

    • Cikgu Awang said

      adik…. study smart and hard. adik perlu lebih banyak sediakan nota ringkas untuk kenegaraan atau peta minda. baca berulangkali dan cuba ingatkan. untuk K2 banyak membaca contoh karangan dan juga membuat latih tubi bagi bahadgian D dan E.

  15. ct said

    xder ke info2 pasal subj p.a ni,,,,

    • Cikgu Awang said

      dalam era teknologi maklumat ini banyak info yang adik boleh dapati di laman web. Explore lah.

      • Nadia said

        Assalamualaikum cikgu..
        cikgu,1st thing 1st saya nak tanya pendapat cikgu..saya berumur 22 tahun.adakah saya sudah terlambat untuk memasuki tingkatan 6 untuk melanjutkan pelajaran ke menara gading?…maknanye saya akan mulakan dari dan juga dari bawah..Jika saya masih belum terlambat saya nak mendaftarkan diri saya untuk pengajian bagi sesi 2011..saya harap dengan niat saya ini..saya dapat tahu pendapat dari cikgu secepat yang mungkin..terima kasih cikgu..salam..

  16. steven said

    hi, saya nak tanya macam mana tulis esei yang berbentuk pendapat dalam kategori sastera. soalan itu berbunyi : ‘Industri buku tempatan mepunyai potensi besar dari aspek perolehan dan jualan . Majlis Industri Buku M’sia (MBIC) mencadangkan supaya kerajaan memperkenalkan dasar ‘wajib beli’ . Bersetujukah anda dengan langkah tersebut?’

    • Cikgu Awang said

      adik………..Soalan agak mencabar. Untuk soalan pendapat, adik harus bersetuju atau tidak bersetuju dengan pernyataan diberikan. tetapi setiap hujah harus disertai dengan huraian. Tetapi adik harus ingat adik sebolehnya menjadi seorang yang pro bukannya seorang yang menentang pernyataan tersebut. Oleh itu cikgu rasa adik patut brsetuju dengan pernyataan tersebut dan nyatakan potensi industri buku tempatan.

      • steven said

        TQ atas tunjuk ajar cikgu. tapi saya mahu panduan yang lebih jelas. Cikgu mungkin boleh bagi tips mencari isi bagi soalan sebegini.

  17. kausi said

    cikgu…..macam mana nak tulis karangan tentang kesan rasuah terhadap masyarakat.

  18. steven said

    bolehkah cikgu beri saya cth karangan yang baik?

  19. dhasha said

    bolehkah cikgu memberi soalan -soalan tahun lepas stpm?saya ialah pelajar tingkatan enam rendah.saya berharap cikgu dapat memberi sedikit informasi mengenai pengajian am.

  20. Tria said

    cikgu bley x tlong sys mcm mna ingin membuat tajuknya belakangan ini bnyk projek perumahan terbengkalai di seluruh negara akan menimbulkan kesan negatif kepada pelbagai pihak.Langkah2 tertentu perlu dilaksanakan utk membendung masalah tersebut.Sya,ingin ckgu berikan sya isi2nya….dan definisinya skali.

  21. star said

    blh bg i nota ringkas kerajaan tempatam,kerana i susah nk menfahaminya..plz n thx…

  22. syah90 said

    salam cg… sy calon stpm tahun 2009..
    bley x cg tolong saya… bagaimana saya nk skor dalam p.am stpm..
    apa tajuk laras sains dan laras sastera yang popular… saya perlu tahu… plissss

  23. siti said

    salam.cikgu blh tlg paparkan soalan pengajian am 2008 dan bbrp soalan ramalan PA bg thn 2009.

  24. Kent The GIR said

    cikgu,bley tak bgtau ape tue One malaysia?..tak faham sangat konsep dier..

  25. azli said

    saya nak nota pengajian am tamadun islam

  26. lilinagf5342 said

    sy calon 2010…………..konpius manyak

  27. eyya said

    sye bru msuk lower6..byk bende dah nk kne catchUp..

  28. wai said

    can you send to me the stpm paper for pengajian am for year 1998???
    i really nid it
    thx a lot

  29. salam semua sebelum saya tanya
    saya ingin menggucpkan Selamat Menyambut Bulan Ramdhan Al-Mubarak.
    saya pelajar kewangan dan perbankan di sebuah kolej,saya juga wajib menggambil mata pelajaran ini penggajian malaysia.
    boleh membantu saya dimana saya hendak dapatkan maklumat mengenai Hubungan Entik?
    saya harap tidak menyusahkan kalaian.
    sekian terima kasih.

  30. salam, cikgu
    boleh bntu sy dlm pemahaman integrasi?

  31. edora said

    ckgu..saya calon stpm 2009,saya xbrape mahir nk wt soalan carta aliran tu,ad soaln suruh hbug kaitkn antara 2 jdual..hrp beri tunjuk ajar.

  32. cahaya said

    cgu bole x bg tip2 or nasihat y tbaik utk sy cmrlg dlm pam.thn ni y kne ambl exm psendrian pam.sy msi blur kcewa dgn result thn lepas gara2 c- pam sya kcundg mlaykn k u awm.

  33. salam sejahtera!! Saya ialah guru Pengajian Am dari Sabah. Saya ada menulis beberapa artikel tentang pengajian am, baik untuk pelajar mahupun guru. Tuan/Puan boleh merujuk di laman web http://www.mgcsabah.com
    Semoga bahan yang ada boleh dikongsi bersama…..

  34. Thenmoli said

    I find tis subject very hard… how 2 score A in stpm 4 tis subject…

  35. mnaimz said

    mcm mne nak ingt bahgian dasr luar n dsr dlm.?…. jwpn hmpr sama dlm peperksaan sblm ni.

  36. zai said

    assalamualaikum cikgu awang,sy nak tny mengenai nisbah jejari. untk mencari nisbah jejari adakah jumlah yg besar bahagi yg kecil atau jumlah di sebelah kanan bahagi jumlah di sebelah kiri? cikgu rasa bahagian D,soalan apa yg keluar,carta pai mungkin keluar ke???

  37. Vern said

    cikgu ada tak contoh soalan karangan tentang 1 malaysia kertas 2 pengajian am?…ada tak..kalau ada cikgu boleh bagi tak?..boleh juga saya buat latih tubi nanti sebelum exam..

  38. MYA said

    ASSALAMUALAIKUM..

    CIKGU SAYA INGIN MEMINTA PENDAPAT DAN PANDANGAN SAYA SEKARANG DI DALAM DILEMA SAMA ADA INGIN MENERUSKAN PELAJARAN DIKOLEJ ATAU MEMASUKI KE TINGKATAN 6…. SAYA SUSAH MEMBERI TUMPUAN KERANA KEBANYAKAN PENSYARAH SAYA BERASAL DARI LUAR NEGARA SEPERTI DI INDIA …ENGLISH MEREKA TERLAMPAU MENGIKUT LOGHAT MEREKA

    • Cikgu Awang said

      Wsalam….cikgu tidak layak untuk menentukan pilihan adik. Semuanya di tangan adik sendiri. Ada pro dan kontra dik. Jika adik yakin adik dapat mengikuti kelas T6 tanpa ada banyak masalah adik teruskan sebab sesetengah pelajar gagal menyesuaikan diri dengan T6. Memasuki T6 merupakan batu loncatan pertama ke U. Jika adik tidak mampu mengikuti kelas T6 maka adik fikirkan pilihan-pilihan yang adik dapat. Memasuki kolej memerlukan syarat yang minimum sahaja oleh itu ramai pelajar yang layak. Yang penting adik semak dulu sama asa kursus yang adik pilih kursus yang popular di alam pekerjaan dan mendapat kelulusan JPA.

  39. ellevyu said

    p.am sukar la ckg. ..lg2 kerts2 bhgian D ..xtw cmna nk tntu kn jnis graf mn yg nk gna ..confiusssss jak salu ..
    ?????????

  40. harvnd said

    sir, need to know more about dialog utara selatan… i find it damn little.. do help me??

  41. erra said

    salam…cikgu..
    cara untuk lukis graf garis ada x?

    • Cikgu Awang said

      adik… adik boleh rujuk dalam panduan yang cikgu berikan. Adik rujuk kepada kata kunci yang diberikan seperti arah aliran, perubahan, pergerakan, turun naik. Ini semua menggambarkan keadaan perubahan (turun naik). Dalam pernyataan soalan terdapat kata kunci contoh…
      Soalan : Berdasarkan petikan di bawah, sediakan graf yang sesuai untuk menunjukkan pergerakan jumlah kes pencemaran yang dilaporkan pada tempoh yang diliputi.
      Jawapan : Graf garis komponen

  42. faina said

    assalamualaikum..
    ckgu.. saya nk tahu adakah tahun ini pengunaan kartas graf yg bewarna pink yg digunakan oleh calon Johor tahun lepas akan diselaraskan dalam stpm..?? saya tak pernah guna kertas tu takut ada masalah jika tiba-tiba MPM guna kertas tu untuk stpm 2010..

    • Cikgu Awang said

      adik faina…. penggunaan kertas graf bewarna pink yang adik sebutkan melibatkan beberapa buah sekolah terpilih sahaja sebagai percubaan. Oleh itu ia mungkin masih diteruskan bagi sekolah yang telah terpilih. Untuk digunakan secara umum stpm tahun ini, tidak akan berlaku. adik jangan risau dan teruskan guna yang kertas graf sedia ada iaitu ‘standard’ kertas graf 20 X 24cm.
      Sekian

  43. ekin said

    sy lemah bahagian c terutamanya soalan tentang laras sains..mcm mne sy nk faham soaln tersebut?

  44. NIK IERA said

    sy sering gagal dlm pA KERTAS 1..pleaz..tlg sy..apakah tip2 utk A dlm PA1..

  45. aini said

    assalammualaikum ckgu…sy de problem nk tackle jwpn bhgn D…sy xtwu kata kunci tok soalan2 tersebut…sy jga ade mslh dgn bhgn E…ckgu bntu la sy err…sy btol2 prlukn bantuan…:(…:)

  46. ima said

    assalamualaikum..cikgu sy baru m’jejak f6 atas..sy takot untuk mjd calon stpm thn ini,sebab saya rasa belum bersedia lagi..final lower6 saya hanya dapat 3.0 sahaja…saya rasa banyak lg yang saya tidak tahu…bagaimana tips belajar dari sekarang dan menjawab serta skor soalan stpm2012 ini…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 471 other followers

%d bloggers like this: