Pengajian Am

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia

SOALAN PERCUBAAN

Cikgu sangat mengalu-alukan sesiapa(warga pendidik) yang ingin berkongsi kertas percubaan sekolah ataupun negeri untuk kegunaan calon stpm.

73 Responses to “SOALAN PERCUBAAN”

  1. syafiqah said

    salam ada tak soalan trial 2008 negeri terengganu??

  2. erie said

    give me a trial question for Pengajian Am paper 2 now please..

  3. mya nadya said

    akum…
    ada xsoalan sebenar stpm drp th 1995 hingga 2008

  4. kaka said

    halo,Cikgu Awang…can u give me the trial question and real question paper 1 & 2 from year 2003-2008?thank you

  5. hasmizi said

    salam…ada tak soalan2 sebenar K1 dabn K2 bagi 5 tahun terdahulu..kalau ada tolong send kat saya yer..thank a lot

  6. hasmizi said

    Cikgu..disamping tu, kalau ada soalan2 ramalan bagi 2009 boleh lah send sekali yer..TQ

  7. sipitak said

    ada koleksi soalan tahun-tahun lepas. mohon bantuan .tk

  8. eldra said

    tahniah cikgu awg..sya sukakn blog ckgu, byak informasi…mungkin cikgu dpt bertukar-tukar pendapat dgn cikgu saya di http://mendewa.blogspot.com.. bekas ckgu sya juga suka mengumpul dan menyiarkan soalan2 berkaitan dgn STPM terutamanya b.melayu

  9. Cikgu Awang said

    terima kasih eldra atas perkongsian tersebut. Nanti cikgu akan bagi tips untuk bahagian D.

  10. meen said

    ade x soalan stpm 2008

  11. yaya_cute said

    ade x soalan spot stpm?

  12. Maziah said

    Assalamualaikum…cikgu kalau cikgu dah kumpul soalan stpm untuk pengajian am kertas 2, harap dapat inform saya….terima kasih

  13. rosmi said

    salam,cikgu ble bg soalan2 spot tak p.am 1 & 2 2009.lau ada tuk eko, sya hargai sgt2…

  14. Penny Low said

    selamat sejahtera..sy nak tanya cikgu ada koleksi soalan tahun-tahun lepas PA? minta bantuan,cikgu..thanx..

    • Cikgu Joy said

      Soalan-soalan tahun lepas boleh diperoleh daripada buku terbitan Longman-siri soalan 5 tahun. Semua subjek ada.

      • Cikgu Awang said

        benar cikgu…… untuk soalan-soalan tahun lepas, Longman ada menerbitkan siri 6 tahun STPM Pengajian Am.

      • Ragu said

        selamat sejahtera cikgu joy saya nak soalan percubaan pengajian am 2 tahun ni dari negeri cikgu joy… sila hantar kat saya dan ia akan menolong saya utk analisa

  15. nadiya said

    saya tidak tahu macam mana nak jawab soalan graf la..selalu dapat markah teruk..

    • Cikgu Awang said

      adik….nadiya
      Sukar cikgu nak komen bagaimana adik dapat markah teruk sebab cikgu tak lihat jawapan adik. Cikgu adik lebih mengetahui. Cikgu harap adik pastikan 5 perkara ini wajib ada dalam graf adik :
      1. Tajuk lengkap dan tepat
      2. Petunjuk di paksi x dan y (unit digunakan)
      3. Skala yang tepat
      4. Petunjuk dan
      5. Sumber

      • nadiya said

        assalamualaikum cikgu..masalahnye skarang ni saya susah untuk mengetahui graf apa yang perlu dilukis apabila mendapat soalan..saya keliru dan saya lebih banyak menghafal graf…….

      • Cikgu Awang said

        adik nadiya….. dalam setiap soalan Bahagian graf mempunyai kata kunci yang boleh membantu adik. Contohnya graf bar ….
        1. Graf bar kompaun —- menunjukkan PERBANDINGAN peruntukan, perbelanjaan dll
        2. Graf bar komponen —– menunjukkan JUMLAH peruntukan, perbelanjaan dll
        3. Graf garis kompaun —– menunjukkan perubahan…….,
        4. Graf garis komponen—– menunjukkan JUMLAH….
        5. Carta pai perbandingan —– menunjukkan PERBANDINGAN …..

    • Cikgu Joy said

      Nadiya,
      kalau nak menentukan graf apa yang hendak dibuat, mestilah melihat kata kunci dalam soalan tersebut. Contohnya kalau dalam soalan di sebut …bagi menunjukkan jumlah …itu ialah graf bar komponen.

  16. azierah said

    cikgu….as i noe the kata kunci dlm bahagia “jumlah” tdk semesti ialah graf bar/garis komponen!!!sy dengar drpd cikgu saya ,dia kata perkataan “jumlah” yg tdk ada makna ,graf itu boleh jadi graf kompaun!!!apa itu yg tdk bermakna!!!sy tak tau lah!

    • Cikgu Awang said

      adik……….. kalau adik teliti soalan stpm beberapa tahun lepas. memang ada sesetengah soalan yang tidak ada perkataan JUMLAH. kebelakangan ini soalan stpm agak MENGALAH untuk mengelak kekeliruan pelajar. Oleh itu adik juga perlu merujuk kepada bahagian perenggan pertama atau kedua petikan yang memungkinkan JUMLAH/NILAI KESELURUHAN dinyatakan. Oleh itu adik kena berhati-hati. Pada tahun stpm, yang tiada JUMLAH dalam soalan tetapi wujud dalam petikan, pemeriksaan agak longgar iaitu menerima kedua-dua jenis graf kompaun atau komponen. KEBELAKANGAN INI SOALAN STPM ADALAH JELAS.
      wasalam.

  17. ragu said

    selamat petang cikgu, saya ingin tahu apakah topik soalan bahagian A&B bagi percubaan STPM & STPM 2009

    • Cikgu Awang said

      adik-adik….. ramai yang bertanya topik ramalan bahagian A dan B tahun ni. Di harap adik bersabar, pertengahan September nanti barulah soalan-soalan ramalan akan dikeluarkan. harap bersabar.

      • Ragu said

        cikgu saya nak semua soalan percubaan pengajian am 2 dari semua negeri.. kalau saya tak silap tahun ini bahagian D keluar antara Graf bar memesong,carta pai bandingan,graf gabungan serta graf garis komponen. manakala bahagian E pula keluar jadual yang berkait data peratus

  18. eisya said

    salam…saya sangat2 memerlukan soalan2 bm,pa dan pp dari tahun 1998-2008.boleh bagi cadangan dimana saya boleg dapatkan soalan2 tersebut.Terima kasih

  19. saya ckgu P-am dr ipoh. saya ada byk juga soalan2 yg boleh dikongsi..boleh hubungi saya melalui emel

  20. sudirman said

    salam…cikgu,ble kah cikgu bagi apa target cikgu untuk pengajiam am stpm tahun 2009 kertas 2…terima kasih atas bantuan kepada kami smua..Tuhan akan membalasnya..amin

  21. din said

    asslmkum cikgu… kalu dah ada soalan spot p.am 2 tolong inform kt sya.. thanks ckgu

  22. azim said

    salam..
    saya bakal menduduki peperiksaan STPM taun ni..
    bleh x ckgu berikan sdikt tips untuk saya mnjawab soalan PA unk STPM.
    saya mghadapi kesukaran di bahagian graph kerana kesukaran saya untuk mentafsir graph.
    bagaimana saya nk tntukan jnis graph tersebut..

  23. din said

    cikgu… kalu soalan bahagian E sal bandingkan pola.. ada contoh jawapan x?

  24. Cikgu Juliana said

    assalamualaikum..
    sy cikgu dari johor..saya baru dalam mengajar pengajian am laras sains..walaupun saya pernah mengambil stpm tetapi saya masih kekok hendak membezakan karangan laras sains dan laras sastera..soalan saya, apakah penentu yang membezakan kedua-dua karangan ini

    • Cikgu Awang said

      wslam cikgu………. laras sains lebih ke arah saintifik atau melibatkan teknologi. Isi dan huraian harus menjurus kepada ciri-ciri santifik. Antaranya teknolgi maklumat dan komunikasi, bidang sains fizikal dan gunaan, pelbagai jenis teknologi pertanian, penternakan dan perindustrian,aeroangkasa dan lain-lain yang mempunyai unsur saintifik. Manakala laras sastera pula merangkumi budaya, ekonomi, politik, sosio-budaya, sosio-ekonomi, sejarah, pendidikan dan bahasa.

  25. Salam ckg…

    Saya masih keliru dengan bahagian c…soalan (i) berapa patah perkataan yang di hadkan?jika soalan (ii) sudah jelas tidak melebihi 50 patak kan…adakah jawapan hanya dalam satu ayat?

  26. Untuk bahagian D pula, graf perlu diwarna atau cukup sekadar lorekan sahaja? seperti ckg saya, dia sukakan graf yg berwarna n juga mempengaruhi pemarkahan dia la…macam mn ni ckg?

  27. perla said

    salam,, cikgu,saya tak tau camna nak jawab saolan bahagian e.camna nak score markah tinggi di bahagian e dan d…

  28. nor said

    assalamualaikum cikgu boleh tak saya dapatkan soalan2 percubaan tahun 2009 yang cikgu kumpulkan dari

  29. jepeir said

    can i have trial and scheme for the state of johor

  30. miera chan said

    salam cg..saye nak tnya camner nak bleh markah tinggi ckit untuk esay laras sains?
    saye slalu kantoi lau jwb bhg2..help me..

  31. vidya said

    selamat petang…saya vidya pelajar stpm
    bolahkah encik kirimkan soalan soalan pengajian am ke email saya
    selain itu saya ingin mengetahui di laman webite manakah saya boleh dapatkan soalan selain daripada laman encik…

  32. pensil_2b said

    cikgu awang..
    nanti kalau da taw soalan spot stpm ape,bgtaw saya yer..thanx ckgu

  33. AMIZA said

    saya ada beberapa set soalan percubaan negeri lain..tapi saya tak tahu macam mana nak upload dalam web site..

  34. peejarl said

    salam semua…blh bantu saya kar.??? saya perlukan soalan2 stpm pa…

  35. Lei said

    assalamualaikum cikgu……….. saya telah selesai menjalani peperiksaan percubaan stpm bagi subjek p.am.saya serta kawan2 yang lain agak sukar untuk mengenal pasti jenis graf. selain itu saya juga agak lemah untuk menulis esei bagi bahagian E. ini kerana kadang2 saya terlari dari skema asal. boleh saya tanya siapa yang memecat ketua polis negara dan ketua setiausaha negara.

    P/s harap cikgu dapat bantu saya.
    terima kasih

  36. Lei said

    cikgu saya berharap agar cikgu dapat bantu saya mendapatkan soalan percubaan 2010 daripada semua negeri. terima kasih

  37. fina said

    salam…sy nak tanya bagaimana nak hasilkan karangan yg matang,bermutu & baik

  38. cute said

    salam…cikgu, saya ingin mendapatkan soalan-soalan percubaan dari semua negeri..huhuhu…bantu saya…saya sangat lemah dalam subjek ini….

  39. mimie said

    salam cikgu..saya ingin mendapatkan soalan-soalan percubaan dari semua.boleh tak cikgu tolong saya??

  40. iqa said

    aslmlkm cikgu,
    sekadar ingin bertanya,,
    macam mana kalau graf bar gabungan ada perkataan ‘jumlah’??
    itu kena buat graf gabungan komponen ke kompaun ye?
    sebab ada dlam skema jawapan graf kompaun? Bukan ke
    sepatutnya komponen?
    Mcm mana kita nk bezakan dia ye cikgu?
    Sy cuma nk dapatkan kepastian sahaja cikgu,,
    terima kasih..

    • Cikgu Awang said

      adik iqa…..kalau dalamgraf bar gabungan ada perkataan jumlah, sepatutnya adik kena buat graf bar gabungan komponen. Sekiranya tidak ada perkataan ‘jumlah’ ia menjadi graf bar gabungan kompaun.
      Wassalam.

      • iqa said

        ok cikgu,, terima kasih,, harap2 dapat lah jawab kalau keluar soalan hari jumaat ni trial p.a.2
        terima kasih cikgu.

  41. zana said

    salam..
    ckg ada x soalan trial semua negeri 2010..
    kalo x pun nk dptkan dr mne ek..

  42. maggie said

    hai cigku…. sy akan mengambil paper PA tahun nie
    boleh ka cikgu memberi sy tip2 berguna dan juga soalan
    ramalan…TERIMA KASIH CIKGU..

  43. Ragu said

    selamat sejahtera cikgu, saya nak soalan percubaan stpm 2010 untuk membuat analisa dan ia akan menolong pelajar stpm tahun ini.

  44. sun said

    lei said…boleh tak kalau saya dapatkan soalan percubaan stpm 2010 dari daerah you???

  45. mira maya said

    salam cikgu…
    cikgu boleh tak bagi tips nak jawab saolan bahagian e..
    saya tak paham la..
    ada tak ramalan utk bahagian a dan b.heheheheh.tq

  46. dididean said

    salam cikgu
    soalan trial pa 2 ada tak

  47. WAWA said

    SALAM..CIKGU,SY LEMAH DLM P’AM 1 DAN ESEI BHG A DAN B..BAGAIMANA SY NAK SKOR..TOLONG SY CKGU

  48. adam said

    salam.cikgu,sya sgt kurang pasti tentang soalan ramalan yang dikeluarkan oleh cikgu2 di sekolah saya.jadi,sya ingin kan pandangan cikgu tentang soalan ramalan yang cikgu buat.

  49. USEFUL BLOG

  50. nur said

    soalan ramalan untuk this year ada x erkk??all negeri punya lahh….tq

  51. riza said

    Salam cikgu n semua commenter,

    Blh tolong sya x? Sya nakkn soalan-soalan bg tahun 2009 – 2011 bg paper PA, Geografi, BM & Sejarah…

    Ada website tertentu x utk sya settlekan masalah sya ni…

    Di harap dpt membantu…:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 471 other followers

%d bloggers like this: