Pengajian Am

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia

analisa soalan Pengajian Am (Kertas 2)

Posted by Cikgu Awang on July 31, 2008

Analisa soalan peperiksaan STPM Pengajian Am (Kertas 2)

analisa-10-tahun-pam1

About these ads

30 Responses to “analisa soalan Pengajian Am (Kertas 2)”

  1. nash said

    conyoh soalan kepengunaan stpm pengajian am 2

  2. Cikgu Awang said

    Nash…
    Soalan kepenggunaan boleh dikemukakan dalam pelbagai bentuk persoalan. Isu disoal mengenai masalah kesedaran kepenggunaan, kepentingan kesedaran kepenggunaan dan juga hak-hak pengguna. Untuk mengetahu lebih jelas maksud kepenggunaan lawati laman ini
    http://www.sabah.org.my/bm/konsumer/panduan_pengguna/hak_pengguna.asp
    http://www.fomca.org.my/bmalay/page.php?ppid=308&pageid=309
    http://www.kpdnhep.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=256&Itemid=217
    Semoga maklumat tersebut dapat membantu.

  3. sue said

    hello…
    sy adalah calon persendirian pada tahun ini…
    sy nak tanya…adakah format stpm bagi kertas pengajian am paper 2 mengalami perubahan pada tahun ini..??
    kalau boleh,tolong e-mail saya ya…
    terima kasih.

  4. Cikgu Awang said

    adik Sue,
    kalau adik merujuk kepada analisa soalan, terdapat 5 bahagian dalam K2 PAM.
    Bahagian A -Esei laras sastera (2 soalan JAWAB salah satu sahaja)
    Bahagian B -Esei laras sains (2 soalan JAWAB salah satu sahaja)
    Bahagian C -Kefahaman laras sastera/sains(2 soalan laras sastera dan 2 soalan laras sains JAWAB salah satu laras sastera dan satu lagi laras sains )
    Bahagian D -Graf/Carta (2 soalan JAWAB salah satu sahaja)
    Bahagian E-interpretasi data (2 soalan JAWAB salah satu sahaja)
    Keseluruhan calon dikehendaki menjawab 5 /10 soalan.
    Cikgu harap adik dapat melihat format Kertas Soalan sebenar.

  5. yehcg said

    apakah senarai Analisa soalan esei bagi laras sastera dan laras sains bagi kertas 2?

  6. olifia said

    saya nk tips penggajian am 2008.. dlm kertas 2 pengajiam am nk bagi tumpuan di bahagian mana…soalan ramalan 2008 pengajiam am ada tk?kalau ada tolong mail i

  7. norain yeoh said

    askum,
    saya bakal hadapi exam stpm bg thn 2009,sy nk tanya…cammaner nak handle masa kita jwb soalan PA kertas 2?walaupun masa yg diperuntukn 3jam,tapi bagi saya singkat sgt…terlalu singkat..

  8. fikr said

    aslmlkm..sy bakal aml exam thn dpn,so bleh tak bagi ilmu bagaimana nk skor bahagian D dan E. sy betul2 tak cukup mase..

    • Cikgu Awang said

      buat masa sekarang cikgu tak dapat tumpu perhatian terhadap blog sebab cikgu baru transfer sekolah. Insy Allah… tahun depan cikgu akan lebih aktif… sila rujuk bahan-bahan yang cikgu sediakan.. wasalam

  9. nur ain said

    boleh bg sikit tips x bhagian A dan B untuk pengajian am stpm…

  10. tiong said

    cikgu apa soalan ramalan utk pengajian am bagi semua bahagian?boleh bagi tau saya kah saya berasa takut lo sudah mau tiba peperiksaan stpm.

  11. adah said

    tlg bantu saya juga

  12. hanna said

    hello..
    saya nak tanya..adakah format pengajian am tahun 2009 nie adalah sama?

  13. hanna said

    cikgu..kenapa tak reply??saya ingin tahu..

  14. linda said

    boleh bagi tips ramalan soalan bahagian a dan b 2009

  15. fifa said

    salam..ckg,sy pun de mslh gak dlm pa 2,terutama dlm bhgian d dan e..tlg bantu sy ckg.

  16. rhena said

    saLam….

    saya merupakan calon persendirian untuk tahun ini….
    apakah soalan ramalan pada tahun ini….?
    adakah format soalan telah di ubah atau mc seperti format yang dahulu?
    dan bagaimana plak dengan kertas bahasa melayu?
    adakah format untuk kertas tersebut telah di ubah atau tidak?
    sekiranya terdapat sebarang maklumat terbaru, tolong email kepada saya…. reen_2410@yahoo.com

  17. peanut said

    salam,cikgu…kt website mn sy bleh dptkan soalan stpm tahun2 lps??

  18. ShazwaniSBH said

    Salam cg..map gngu..nak tau link utk soalan bhgian A dan B boleh?

  19. QQ said

    cikgu,mcn mana nk ingat begitu byk kementerian dan dasar?
    ade apa2 cara yang dpt bantu saya?

  20. QQ said

    cikgu,mcn mana nak tentukan pola perubahan dan pola perbandingan??

  21. rose said

    salam cikgu saya nak tahu macam mana nak skor bab graf2 ni saya lemahla bahagian tu..

  22. loveira minson said

    hai saya seorang pelajar dari tingkatan 6 dari sarawak ingin bertanya tentang analisis soalan pengajian am kertas 2 saya dan kwn2 lemah pada bahagian laras sains..bagaimana cara2 untuk menjawab kertas tersebut….

  23. aina said

    cikgu,mcm mana nak bajet masa untuk soalan bhg D?mmg xcukup masa yg diperuntukkan…

  24. izzat said

    salam..cikgu saya nak tahu tajuk2 spot karangan laras sastera dan sains bagi tahun2012..saya mengalami masalah dalam mencari isi2 penting..harap cikgu dapat menolong saya..tolong email er..thanks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 471 other followers

%d bloggers like this: